Drodzy użytkownicy! Wszystkie materiały dostępne na stronie zostały przetłumaczone z innych języków. Chcemy przeprosić za jakość tekstów, mamy jednak nadzieję, że będą one przydatne. Pozdrawiamy, Administracja. E-mail: admin@plmedbook.com

Kwas kojowy: co powinieneś wiedzieć

Kwas kojowy to substancja chemiczna wytwarzana z różnych rodzajów grzybów. Jest to również produkt uboczny fermentowanego sosu sojowego i wina ryżowego.

Kwas kojowy jest czasem stosowany w przemyśle spożywczym jako naturalny środek konserwujący. Jednym z głównych zastosowań kwasu kojowego jest jednak niektóre produkty zdrowotne i kosmetyczne.

W tym artykule przyjrzymy się, w jaki sposób stosuje się kwas kojowy, jakie są możliwe korzyści zdrowotne i jakie są potencjalne zagrożenia i skutki uboczne.

Używa

mniej marek produktów kosmetycznych

Kwas kojowy jest czasem stosowany w produktach zdrowotnych i kosmetycznych, aby rozjaśnić skórę. Może być stosowany w leczeniu schorzeń skóry, takich jak uszkodzenia słoneczne, blizny i plamy starcze.

Nauka wyjaśniająca, w jaki sposób kwas kojowy działa jako środek rozjaśniający, ma wpływ na produkcję melaniny.

Melanina jest naturalnie występującym pigmentem w ciele, który nadaje oczom, włosom i skórze ich kolor. Do wsparcia produkcji melaniny potrzebny jest aminokwas o nazwie tyrozyna.

Kwas kojowy działa poprzez blokowanie tworzenia się tyrozyny, co zapobiega produkcji melaniny. Zmniejszona produkcja melaniny może mieć działanie rozjaśniające na skórze.

Kwas kojowy jest najczęściej stosowany w produktach kosmetycznych, takich jak kremy, balsamy i serum. Jest również stosowany w niektórych mydłach. Wiele produktów z kwasem kojowym jest przeznaczonych do stosowania na dłonie lub twarz.

Produkty zawierające kwas kojowy można również stosować na inne części ciała, takie jak nogi i ramiona. Stężenie kwasu kojowego w kosmetykach wynosi często od 1 do 4 procent.

Niektóre produkty zawierające kwas kojowy, takie jak serum, mają być nakładane na skórę i pozostawione oraz wchłonięte. Niektóre produkty, takie jak mydła, są nakładane i zmywane.

Korzyści

Korzyści z używania produktów zawierających kwas kojowy mogą obejmować:

  • Działanie przeciw starzeniu: Produkty zawierające kwas kojowy mogą rozjaśnić skórę, co może poprawić wygląd plam starczych i uszkodzeń słonecznych. Redukcja ciemnych plam może mieć działanie przeciwstarzeniowe.
  • Leczenie melasma: kwas Kojic może być również pomocny w zmniejszaniu melasma, czyli ciemnieniu skóry z powodu ciąży.
  • Zmniejsz wygląd blizny: kwas kojowy może również zmniejszyć przebarwienia blizn. Chociaż kwas nie poprawia grubości blizny, może zmniejszyć ciemną pigmentację związaną z niektórymi rodzajami blizn. Rozjaśnienie blizn może sprawić, że będzie mniej zauważalny.
  • Korzyści przeciwgrzybicze: Kwas kojowy ma również pewne właściwości przeciwgrzybicze. Może to być pomocne w zapobieganiu i leczeniu niektórych infekcji grzybiczych, takich jak infekcje stóp i drożdży.
  • Działanie antybakteryjne: kwas kojowy może również zapewniać właściwości antybakteryjne. Może to pomóc w zmniejszeniu szans na rozwój typowych bakteryjnych infekcji skóry.

Bezpieczeństwo

Pieczęć zatwierdzona przez FDA

Przed użyciem produktów zawierających kwas kojowy ważne jest, aby upewnić się, że są one bezpieczne.

Produkty kosmetyczne nie są regulowane tak samo jak leki i żywność. Produkty kosmetyczne nie są wymagane przez prawo, aby zostały zatwierdzone przez Amerykańską Agencję ds. Żywności i Leków (FDA) przed sprzedażą.

FDA ma dobrowolny program rejestracji dla producentów kosmetyków, w którym firmy mogą zgłaszać, jak wytwarzane są ich produkty. Również panel ekspercki Cosmetic Ingredient Review (CIR) sprawdza bezpieczeństwo.

Przegląd kwasu kojowego wykazał, że niektóre badania na myszach sugerowały, że istnieje związek ze wzrostem guza, gdy kwas był stosowany w wysokich stężeniach.

Jednak związek ten był słaby, ponieważ kwas kojowy jest powoli wchłaniany do krążenia. Jest mało prawdopodobne, że poziom byłby wystarczająco wysoki, aby spowodować raka u ludzi.

Według recenzentów dostępne dane sugerują, że stosowanie produktów zawierających kwas kojowy o stężeniu 2 procent dla produktów pozostawionych na skórze jest uważane za bezpieczne.

Panel ekspertów CIR uzgodnił, że kwas kojowy może być bezpiecznie stosowany w produktach kosmetycznych.

Surowy kwas kojowy jest dostępny, ale nie jest zalecany do stosowania na skórę. Kwas kojowy należy rozcieńczyć do stężenia nie większego niż 4 procent. Zaleca się stężenie od 1 do 2 procent, aby zmniejszyć ryzyko podrażnienia skóry.

Próba dodania surowego kwasu kojowego do kremów lub balsamów może być trudna i powodować poziomy drażniące dla skóry. Korzystanie z gotowych płynów do skóry i kremów, które zawierają już kwas kojowy w określonych stężeniach, może być lepszą opcją.

Ryzyka

Chociaż stosowanie produktów zawierających kwas kojowy można uznać za bezpieczne dla większości ludzi, istnieje pewne ryzyko i możliwe działania niepożądane.

Działania niepożądane mogą obejmować:

Skóra może łatwo poparzyć

Stosowanie kwasu kojowego może sprawić, że ktoś będzie bardziej podatny na poparzenia słoneczne. Melanina pomaga chronić skórę przed szkodliwym działaniem promieni słonecznych spowodowanych promieniami UV.

Ponieważ kwas kojowy zapobiega produkcji melaniny, pozostawia skórę bardziej podatną na poparzenia słoneczne.

Kontakt z zapaleniem skóry

Kwas kojowy może prowadzić do kontaktowego zapalenia skóry u niektórych osób, szczególnie tych o wrażliwej skórze.

Kontaktowe zapalenie skóry może powodować wysypkę, swędzenie i suche plamy na skórze. W ciężkich przypadkach może rozwinąć się ból i pęcherze.

Stężenie kwasu kojowego w kremach, surowicach i mydłach może różnić się w zależności od producenta. Produkty o wyższym stężeniu kwasu kojowego mogą być bardziej podatne na podrażnienia.

Podsumowanie

lekarz patrząc na skórę na ramieniu pacjenta

Kwas kojowy może być pomocny dla osób, które mają ciemne plamy na skórze z powodu uszkodzeń słonecznych, starzenia się lub blizn. Niektórym osobom z pewnymi schorzeniami skóry lub alergiami zaleca się jednak nie stosowanie kwasu kojowego.

Zawsze najlepiej jest porozmawiać z dermatologiem, aby upewnić się, że stosowanie produktów zawierających kwas kojowy jest bezpieczne.

Dermatolog może również dostarczyć zalecenia dotyczące konkretnych produktów, w tym częstotliwości stosowania i siły koncentracji.

Niektóre osoby mogą zobaczyć wyniki po kilku tygodniach, chociaż w pewnych sytuacjach może to potrwać dłużej.Produkty zawierające kwas kojowy mogą być zalecane tylko przez krótki czas.

Wybierając produkty, ludzie powinni postępować zgodnie z ich wskazówkami. Ważne jest również, aby upewnić się, że produkt zawiera stężenie kwasu kojowego zalecane przez dermatologa.

Osoby, u których wystąpi wysypka lub podrażnienie podczas stosowania produktów zawierających kwas kojowy, powinny natychmiast zaprzestać ich stosowania. Jeśli objawy nie ustępują po kilku dniach, najlepiej skontaktować się z lekarzem.

Ludzie nie powinni stosować kwasu kojowego na skórze, która jest już czerwona lub podrażniona. Nie należy go również stosować na uszkodzoną skórę.

Like this post? Please share to your friends: